top of page

אוטיזם – טיפול תרופתי וקנאביס רפואי©

 

אוטיזם, או הפרעה על הספקטרום האוטיסטי ASD- Autism Spectrum Disorder, מתייחס לקשת רחבה של מצבים נוירו-פיזיולוגיים (תפקוד המוח והגוף) המאופיינים בקשיים מבחינת כישורים חברתיים (הבנה, יישום, יוזמה, יכולת לשיתוף ולהדדיות, מחוות לא מילוליות ועוד) והתנהגויות לא סתגלניות ומגבילות (כגון חזרתיות, התעקשות על אי-שינוי, התמקדות יתר בדבר אחד ועוד). כל אלו מכונים סימפטומי הליבה של הלקות – Core Symptoms.

אין אוטיזם "אחד". יש קשת רחבה של קשיים ובעיות. בעיות אלו כוללות לרוב
בעיות רפואיות נוספות לליקויים בתקשורת הבין-אישית, בהתנהגות וביכולת ההסתגלות, בעיקר הפרעות הקשורות למנגנוני וויסות בסיסיים: רעב-שובע-אכילה, עירות-שינה, עיכול, כאב, התנהגות, חשיבה ורגש ושכיחות גבוהה בהרבה של פעילות חשמלית לא תקינה במוח, עד פרכוסים מורכבים ולעתים לא טיפוסיים (שלא ניתן להכלילם בקטגוריה של סוג פרכוס / אפילפסיה).

הטיפול באוטיזם הינו סביבתי – בראש ובראשונה נדרשים ייעוץ והכוונה להורים כולל תיאום ציפיות מותאם ליכולת ההתפתחות של הילד, טיפולים המקדמים התמודדות עם ליקויים החל ביכולות ויסות ושפה דרך למידת כישורי חיים, התנהגות מותאמת וכישורים חברתיים, וכמובן טיפול רגשי ארוך ואינטנסיבי לילד, המותאם למצבו וצרכיו ההתפתחותיים.
 

כאשר הילד עם האוטיזם סובל מקשיים חמורים בהתנהגות ו/או קשיים רגשיים, הגורמים לו או לסביבתו מצוקה אמיתית או פגיעה בהתפתחות והתפקוד על-פי יכולותיו (החשוב הוא תחושת הילד והערכת ההורים ואנשי המקצוע לגבי יכולותיו והאם קיים פער בין תפקודו הפוטנציאלי ולתפקודו המעשי), הטיפול העיקרי הנו רגשי, התנהגותי, התאמות סביבתיות וחשיבות עליונה להדרכת הורים.

לעתים, לצורך ביצוע טיפולים אלו, נדרשת עזרה תרופתית לצורך ויסות הילד, הקטנת המצוקה ולאפשר את הטיפולים הללו.

מזה שנים רבות, אך במיוחד ב-20 השנים האחרונות, משמשות תרופות אנטי-פסיכוטיות (נוירולפטיקה, בעיקר  Major Neuroleptics, Atypical Neuroleptics) לטיפול באי-שקט, אגרסיה, התנהגויות גרייה עצמית קשות ומזיקות והתנהגויות אחרות. זאת לאחר שמוצו ניסיונות לטיפול התנהגותי.


טיפול ב- Minor Neuroleptics (כגון בנזודיאזפינים ואנטיהיסטמינים) ותרופות נוספות, כגון קלונידין, גואנפצין, תרופות להפרעת קשב (אם יש סימפטומים ותמונה קלינית מתאימה), תרופות לייצוב מצב רוח. תרופות נוגדות דיכאון וחרדה (SSRI's ואחרים) משמשות בעיקר לפחד, חרדה, ולתמונה של חשיבה חזרתית והתנהגויות כפייתית, שלעתים מהווה חלק מהליקוי האוטיסטי ולעתים דומה וכמעט זהה להפרעה טורדנית-כפייתית (OCD). ישנן תרופות אחרות, חלקן ותיקות (כגון דרלין/פרולול ועוד) וחלקן חדשות ו/או בשלבי פיתוח.

תרופות אלו פותחו במקור לצרכים אחרים (פסיכוזה, דיכאון מג'ורי, חרדה ועוד), והשימוש בהן לרוב נעשה בלית ברירה, בהיעדר טיפול מותאם למוח עם ליקויים הבאים לידי ביטוי באוטיזם.

חשוב לציין כי תרופות רבות בעולם פותחו עבור בעיה אחת, אך בהמשך התגלו כיעילות לבעיות נוספות. לדוגמא, אספירין פותח במקור לטיפול בכאב, כעבור למעלה מ-50 שנה התגלה כנוגד קרישה, דפלפט פותח לטיפול בפרכוסים אך התגלה גם כיעיל לטיפול בהפרעה דו-קוטבית, ריטלין לנרקופלקסיה ובעיות שינה ובהמשך משמש להפרעות קשב וריכוז, ועוד.

מחקרים על תרופות הניתנות לילדים ובוגרים עם אוטיזם (בעיקר תרופות אנטי-פסיכוטיות) מראים על יעילות גבוהה

לטווח קצר (6-8 שבועות) וירידה ביעילות לאחר מכן. כמו-כן שכיחות וחומרת תופעות הלוואי, לטווח קצר ולטווח ארוך, גבוהים בהרבה מאשר בטיפול באנשים הלוקים בקשיים שלצורך הטיפול בהם פותחו התרופות, או אפילו בילדים המטופלים בהן ואינם סובלים מאוטיזם. יש הטוענים, ובמחקרים נמצא כך, שאנשים רבים המשיכו לטפל בתרופות אלו לכמה חודשים נוספים לפחות ולצד זה טענה כי ייתכן ויעילותן לטווח ארוך טובה, אך הדבר דורש מחקר נוסף ובדיקה של תועלת מול סיכון.אכן, לעתים תרופות אלו יתאימו הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך, אם כי לרוב במחיר של תופעות /לוואי שונות עד קשות ולעיתים רבות מדי – בלתי הפיכות.

לסיכום - "אוטיזם" הוא שם המקיף ספקטרום רחב של אנשים על קשייהם. "קנאביס" הוא צמח מרפא, מהייחודיים ומגווני ההשפעה שביניהם. צמח זה המכיל מאות רכיבים, זנים שונים וצורות צריכה שונות. השילוב של כל אילו מצריך התאמה וליווי כדי להגיע לאיזון.

העובדה שמדובר בתרופה על בסיס טבעי (שלא סונטזה במעבדה) היא לכשעצמה כמעט חסרת משמעות. חשיבותה ביעילותה, מיעוט יחסי של תופעות הלוואי (וגם אם כן, אז לרוב לטווח קצר).

נקודה מרכזית הינה צורת השימוש והמינון – קנאביס אכן יכול להוות לעתים חומר עם השפעה הגורמת לשימוש לא מתאים ולא מווסת (Substance Abuse) אך זאת  כמעט אך ורק במינונים גבוהים ובעקבות שימוש לא מווסת, אצל אדם הרגיש לכך. לא ניתן לדעת בוודאות מראש אך ניתן להעריך זאת בצורה סבירה, ובמיוחד בטיפול ללא ליווי ולצרכים לא מתאימים.

מרכז קנאפורה  מציע הסתכלות רחבת היקף על הטיפול באוטיזם וקשייו, הכרת והבנת מאפייני האוטיזם היחודיים לפונה, על שלל מופעיו והשפעותיו הפסיכו-נוירו-פיסיולוגיות.

צוות המרכז עמל על הכרת צמח הקנאביס על מורכבותו הרבה, השינויים היומיומיים בשוק – והשילוב ביניהם (מאפייני המטופל וסוגי / מינוני הקנביס תוך מעקב הדוק והתאמות) שיוביל לתוצאה הרצויה.

החזון שלנו בקנאפורה – שיפור איכות החיים של אדם עם אוטיזם, הפחתת המצוקה שלו ושל משפחתו וניסיון לקדם את הילד והאדם למצות את הפוטנציאל שלו כמיטב יכולתו.

ייחודיות עולמית וחשובה של קנאפורה היא שהטיפול בנוי על שיתוף פעולה בין רופאים מומחים לבין בעלות מקצוע בתחום הטיפול והליווי בקנאביס רפואי, אשר הינן עצמן אימהות לילדים על הקשת האוטיסטית, ולפיכך מכירות מקרוב וביומיום את חיי הילד האוטיסט ומשפחתו בשילוב הנסיון הרב שרכשו בליווי המשפחות והתאמת הטיפול באופן מיטבי.

(*) כאשר מפתחים תרופה בודקים יעילות ובטיחות (תופעות לוואי). תבחר התרופה שמאזנת בין יעילות לבטיחות. לרוב לתרופות יהיו תופעות לוואי, אולם פיתוחן והשימוש בהן מבוסס על הסתגלות לתופעות הלוואי. כאשר התרופה יעילה בזכות תופעות הלוואי אזי יש ירידה ביעילותה עקב ההסתגלות לתופעות אלה. לכן פעמים רבות מעלים מינונים ונכנסים למעגל של עליה במינון-הסתגלות-עליה במינון וחוזר-חלילה.

(**) ניתן לדמות את פעילותה של המערכת האנדוקנבינואידית למערכת רמזורים חכמה בצומת דרכים – אשר משנה את אור הרמזור ומשכו לפי צרכי התנועה (בשונה מרמזורים העובדים לפי זמנים קבועים ללא קשר לתנועה).

(c) כל הזכויות שמורות לד"ר יובל גולדבורט ואביגיל דר

bottom of page